Menu

HARDLOP€N

12 januari 2016 - Hardlopen - Wandelen

Nee, de € in de titel is geen fout maar een bewuste actie. Vanaf het moment dat ik in staat was om 5,00 km aan één stuk te kunnen lopen ben ik ook gaan meedoen aan hardloopevenementen. Juist omdat ik normaal gesproken altijd alleen loop is deelname aan zo’n evenement leuk om te doen. Het vergroot het saamhorigheidsgevoel en ik ontmoet er mensen die ik verder allen op de diverse sociale media zie. Bovendien kan inschrijving aan een evenement je ook een trainingsdoel geven en is het ook bij een loopdipje makkelijke om motivatie te behouden of juist weer terug te vinden.

Inmiddels is goed te merken dat hardlopen enorm aan populariteit heeft gewonnen. Tegenwoordig zie je overal in het land tijdens het weekend meer hardlopers dan fietsers op het fietspad. De reden van deze populariteit heeft vele oorzaken die reeds in allerlei artikelen, blogs en websites is beschreven.

Geld

Parallel aan deze ontwikkeling groeien ook de hardloopevenementen de pan uit. Op zich is daar niets mis mee, want omdat er meer hardlopers zijn, is er ook ruimte voor meer evenementen. Wel zie ik een tendens waar ik minder over te spreken ben. Een aantal organisaties hebben ontdekt dat hardlopen big business is. Ze maken daar dan ook gretig gebruik van. Het nadeel daarvan is dat er soms teveel aandacht uitgaat naar randverschijnselen en dat de commerciële belangen bij een hardloopevenement zwaarder wegen dan de belangen van de deelnemers.

Tevens wordt deelname aan dergelijke evenementen steeds duurder en vragen sommige organisaties steeds waanzinnigere bedragen om een rondje te mogen rennen. Ik wil hier niet aan “naming and shaming” doen maar ik ken voorbeelden waar je € 25 à € 30 mag betalen voor een rondje rennen van 5,00 km. Aan tijdsregistratie doen ze niet en de faciliteiten voor lopers zijn bedroevend. Als je een medaille wil mag je daar ook nog eens voor aftikken. Uiteraard is aan iedereen de keus of hij/zij aan zo’n evenement wil deelnemen, maar ik vind het een kwalijke ontwikkeling.

Is het dan allemaal kommer en kwel met die evenementen? Nou nee dat niet. Gelukkig is het inschrijfgeld bij een aantal grotere evenementen nog best betaalbaar en krijg je wel waar voor je geld. Een andere ontwikkeling die ik ook zie is dat er nieuwe pareltjes van evenementen ontstaan in de steeds groeiende aanwas van hardloopevenementen. Daarom heb ik mezelf ook voorgenomen dat als ik dit jaar mee doe aan een evenement ik juist op zoek ga naar de wat kleinere evenementen waar het inschrijfgeld niet te fors is en waar plezier in lopen prevaleert boven commerciële belangen.

Bovendien draag ik zelf ook bij aan zo’n nieuw pareltje en ga ik ook dit jaar met de mede organisatoren weer vol energie aan de gang om de 2e editie van de Omloop van Empel tot een succes te maken………

Wie daag jij uit 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>