Menu

Heos (by Denon) review

27 november 2014 - Hifi / computers / gadgets

 Heos (by Denon)

Met je neus in de boter vallen noemen ze zoiets. Al een tijdje ben ik aan het overwegen om onze huidige set luidsprekers (5.1 opstelling van Dali aangevuld met een REL sub) te vervangen door een draadloos systeem. Uiteraard al eens geïnformeerd en geluisterd naar Sonos. Maar recent bij een vriend thuis geluisterd naar de Heos 7. Dat wekte mijn interesse voor dit systeem. Dankzij Alpha-Audio werd ik twee weken later in de gelegenheid gesteld om te testen met Heos. De afgelopen 10 dagen uitgebreid kunnen testen met 2x de Heos 3 en 1x een Heos 5. Tijdens de het testen wilde ik 2 dingen onderzoeken. 1: hoe is het gesteld met de geluidskwaliteit en wat zijn mijn algemene bevindingen van de Heos set. 2: kunnen ze de “strijd” aan met mijn huidige set luidsprekers.

Eerste indruk

3 dozen van stevige kwaliteit met een mooi handvat stonden voor mijn neus op tafel. Op de verpakking kun je al zien wat voor moois er in die doos zit. Na opening tref je eerst een “quick start guide’. Die kun je lezen maar is eigenlijk totaal overbodig. Onder die quick start guide zit een zwarte doos met daarop een afbeelding van wat daarin zit. De voeding en een kabel om de Heos in gebruik te nemen tref je daarin aan. Tenslotte kom je uit bij de Heos zelf. Goed ingepakt zonder teveel poespas eromheen. Allemaal erg “clean” zo als ik het graag zie.

Uitpakken 1

Nader bekeken

De Heos voelt degelijk aan solide materialen en “strak” gebouwd. Zwaar en stevig en daardoor een degelijke indruk. Ook zijn ze voorzien van rubberen dopjes om ze op te plaatsen. De Heos 3 kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. De Heos 5 alleen horizontaal. De Heos 5 is daarbij aan de achterzijde voorzien van een praktische sleuf die functioneert als handgreep als je hem (ver)plaatst. Voor wat betreft de vormgeving, uiteraard een kwestie van smaak, is er een eigen weg gekozen en lijken ze niet op hun directe concurrent (Sonos) Ik vind ze zelfs mooier dan Sonos.

Zowel de Heos 3 als de Heos 5 zijn voorzien van een aux in, usb en netwerk aansluiting. Voldoende mogelijkheden om muziek af te spelen vanaf verschillende “dragers”. Ik heb me voor deze test gefocust op het afspelen via iPhone en iPad.

In gebruik nemen

Eerst de Heos app installeren op je telefoon. Die app wijst je stap voor stap de weg bij het in gebruik nemen van je Heos. Tevens krijg je uitleg hoe je verschillende Heos apparaten groepeert en dit weer ongedaan maakt. In duidelijke stappen wordt je als vanzelf wegwijs in de mogelijkheden van het systeem. Zoals ik al meldde, die quick start guide mag bij het oud papier. De app “vertelt” je wat te doen. Binnen 10 minuten had ik de 3 apparaten geïnstalleerd en kon ik muziek afspelen.

Via de Heos app bedien je het geheel en kun je per Heos allerlei instellingen regelen zoals, afspeelkwaliteit, plaatsing, felheid ledlichten af te spelen audio (links, rechts of beiden) De app is mooi vormgegeven net zoals de apparaten zelf (het oog wil ook wat) en erg makkelijk in gebruik. Via de app maak je een keuze hoe je je muziek wil afspelen, vanaf Spotify, Tunein, Deezer, Napster, Aux ingang, Lokaal op het apparaat of via de een netwerk. De keuze is reuze.

Heos 3

Let the music play

Ja, want daar gaat het uiteindelijk om. Het werkt allemaal intuïtief en het ziet er  mooi uit maar klinkt het ook? Daar is een simpel antwoord op te geven, ja. Er komt een hoop geluid uit die kleine zwarte kastjes. Ik was daarvan serieus onder de indruk. Zowel laag al hoog wordt prima weergegeven. Alles mooi in balans. Een lekker vol geluid vult de ruimte. Wel mag de ruimte voor de Heos 3 niet te groot zijn, of je moet er twee samen laten werken. De Heos 5 kan een niet al te grote kamer makkelijk vullen met zijn mooie geluid. Ik denk wel dat je voor een beetje woonkamer beter af bent met een Heos 7 of 2x de Heos 5. Hoe dan ook is Denon ehh… Heos er in geslaagd om een streaming systeem op de markt te brengen dat een volwaardig geluid weet te produceren. Het feit dat de Heos 3 en Heos 5 zwaarder aanvoelen geeft een extra gevoel van kwaliteit. Dat kan tussen mijn oren zitten, maar het gevoel van kwaliteit wordt mijn inziens wel waargemaakt. Ik had de Heos app ook op de iPad van mijn dochter (8) geïnstalleerd. Zonder verder iets uit te leggen kon ze binnen no time zelf haar eigen Spotify playlist afspelen. De bediening is dus daadwerkelijk kinderlijk eenvoudig.

Conclusie

Met een prijs gelijkwaardig aan de directe concurrent is er met Heos een erg mooi en degelijk multiroom streaming systeem op de markt gekomen. Prettige vormgeving, degelijk gebouwd, makkelijk in gebruik en een erg goed geluid. Zijn er dan geen dingen voor verbetering vatbaar? Natuurlijk wel, de productlijn moet snel uitgebreid worden met een subwoofer en een soundbar pas dan is Heos een echt volwaardige speler op de markt van de streaming systemen.

Verder wilde ik ook bekijken of Heos de strijd zou aankunnen met mijn eigen set Dali’s en REL. De opstelling die ik getest heb verliest kansloos. Maar ik geloof echt dat een opstelling met Heos 7, Heos 3 en de eerder genoemde aanvulling in de vorm van een subwoofer en soundbar die strijd wel eens zou kunnen winnen……

Dus overweeg je aanschaf van een dergelijk systeem dan mag Heos niet ontbreken in de shortlist!! De kans is groot dat ze als winnaar uit de bus komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>