Menu

Halve Marathon Eindhoven

15 oktober 2014 - Hardlopen - Wandelen

Al een tijdje had ik toegeleefd naar de Halve Marathon van Eindhoven. Zoals jullie misschien wel gelezen hebben in mijn vorige post gooide mijn gezondheid roet in het eten. Ik kon die halve marathon wel gaan lopen maar besloot, i.v.m. mijn gezondheid, om de focus te verleggen op lopen met een lage hartslag en op die manier te finishen in plaats van te gaan voor een PR.

Zoals gezegd, mijn voorbereiding was verre van optimaal. Ik had uiteindelijk maar 6 kilometer gelopen in de 3 weken voorafgaand aan de 21,1km die in Eindhoven op me wachten. Toch had ik er wel vertrouwen in de finish te halen. Nu nog hopen dat mijn lichaam wilde meewerken.

Op de dag van de halve marathon werd ik iets na achten wakker, da’s voor mij doen zowaar uitslapen. Mijn dag begon dus ontspannen en goed uitgerust. Ik had alle tijd om op mijn gemak mijn spullen in te pakken en te ontbijten. Daarna een verfrissende douche en deze jongen was klaar om naar Eindhoven te reizen. Met enkele Running Junkies van Running Junkies Den Bosch zouden we verzamelen om 10:30 uur bij het station van s-Hertogenbosch. Van daar zouden we gezamenlijk naar Eindhoven gaan. In Eindhoven gearriveerd hebben we eerst bij het beursgebouw de startnummer opgehaald. Vervolgens op de hoek bij et beursgebouw met zijn allen koffie gedronken en de laatste 20 minuten van de marathon gekeken. Onvoorstelbaar in wat voor een tempo die mannen en vrouwen over de weg razen. Geweldig om te zien.

RJDB in Eindhoven

Na de finish van de marathon hebben we ook nog even bij het parcours gekeken naar overige deelnemers van de marathon. We waren vroeg in Eindhoven dus daar hadden we nog wel tijd voor. Vervolgens weer terug naar het beursgebouw om ons om te kleden en klaar te maken voor de start van de halve marathon. Daar werd onze groep verspreid over de diverse startvakken. Ik begon in startvak oranje. 13:30 uur, het startschot, langzaam kwam de massa lopers in beweging. Na ongeveer 4 minuten stapte ik over de startlijn. Nu kon het beginnen. De eerste kilometers is het even een kwestie van ruimte en je eigen tempo zoeken. Zeker bij zo’n groot evenement is dat wel eens lastig. Normaal helpt mijn muziek daar bij, maar ik wilde deze keer optimaal genieten van de sfeer naast het parcours. Geen eigen muziek maar het publiek en de muziek naast de weg zouden me naar de finish helpen.

Na ca. 3 km had ik een lekker tempo te pakken. Op mijn horloge zag ik dat ik op een tempo van 5:10/km zat met een hartslag van 165 bpm. Bij de 10 km liep ik bij de pacers van 1:55. Ik keek op mijn horloge en zag dat mijn hartslag op 174 zat. Die hartslag, en dus het tempo, moesten omlaag. Ik voelde me prima, maar wilde dat ook zo houden. Dus snel de rem erop. Tempo laten afnemen zodat ook mijn hartslag omlaag kon. De finish was mijn doel en niet de finish met een nieuw PR. Voordeel van het lage tempo is dat je nog beter kunt genieten van alles om je heen. Er waren veel mensen op de been en bijna iedere kilometer stond er wel muziek langs de weg. Prima sfeer en dat maakt zo’n evenement nog leuker. Ik hobbelde lekker mee in de massa en maakte ondertussen dankbaar gebruik van het water en de sportdrank die onderweg werd aangeboden. In de buurt van het PSV stadion nog even wegduiken voor de man met de hamer en doorlopen. Daarna zag ik in de verte de vlag van de Running Junkies wapperen. Het was op dit stuk behoorlijk druk naast het parcours. En ieder loper die voorbij kwam werd aangemoedigd. De laatste 4-5 kilometers begon ik mijn bovenbenen te voelen. Het gebrek aan kilometers in de afgelopen weken werd voelbaar. Mede dankzij het lage tempo bleef mijn hartslag laag en voelde ik me prima. Die eindstreep ging ik wel halen.

De_Man_met_de_Hamer

Met pijnlijke bovenbenen maar met een voldaan gevoel bereikte ik in 2:15:53 de eindstreep. Doel bereikt!! Normaal gesproken zou ik balen van zo’n tijd. Maar nu boeide dat eigenlijk niet eens. Een week geleden dacht ik immers nog dat ik niet eens mee zou kunnen/mogen doen en nu stond ik daar met een herinneringsmedaille om mijn nek. Niets mis mee!

Terug in het beursgebouw mijn spullen weer gepakt en verzameld met de overige Running Junkies om nog even een biertje te drinken in de stad. Dat was heel gezellig, maar dat biertje was voor mij niet zo’n goed idee….. Het zweet brak me uit en ik moest even 5 minuten bijkomen op een kruk. Ik liet de volgende rondjes drank een me voorbij gaan en heb nog gezellig gekletst alvorens de terugreis weer begon.

Ik kan terugkijken op een geslaagde dag op een mooi loopevenement. De organisatie in Eindhoven is top. Volgend jaar wil ik er weer bij aanwezig zijn. Maar in 2015 heb ik eerst nog een ander loopdoel voor ogen…….

HME medaille

4 thoughts on “Halve Marathon Eindhoven

Mari

Nice Stefan!! Fijn dat je erbij was!

Reply
  Stefan Edwards

  Ik heb er echt van genoten Mari. Leuk om een keer mee met de Junkies op pad te kunnen.

  Reply
Lotte

Mooi blog Stefan! Leuk dat je erbij was.

Reply
 • Pingback: 2014km in 2014 (Oktober) « Stefan Edwards

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>